BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping ikan tuna @ tongkol, jenis putih
1 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
2 helai daun limau purut
1 camca besar sambal belacan
800 ml air atau secukupnya
1 biji terung biru, potong serong dan rendam
Garam, gula dan serbuk perasa(jika suka) secukupnya
BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan dicuci, dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus, sambal belacan dan serai titik hingga harum. Tuang air secukupnya, masukkan asam gelugor dan biar mendidih.
- Tambah ikan, terung (toskan) dan daun limau purut, tambah garam secukup rasa, secubit gula dan serbuk perasa jika suka. Biar masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api
No comments:
Post a Comment