4 ekor ikan senangin saiz kecil, buang sisik, siang dan cuci bersih, toskan
1 biji cili merah, belah dua
1 biji cili hijau, belah dua
1 biji bawang besar, hiris
1/2 inci halia, hiris nipis
1 inci kunyit hidup, kerat 4 dan titik
1 keping asam gelugor
3 cawan air (atau secukupnya)
4 ulas bawang putih, dititik
1 kiub pati ikan bilis MAGGI (optional)
Garam secukup rasa (dan serbuk perasa)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalan periuk, satukan air, bawang hiris, bawang putih, halia, kunyit, air dan kiun pati ikan bilis. Masak hingga mendidih. Masukkan ikan dan asam gelugor. Biar mendidih perlahan.
- Tambah garam secukup rasa dan juga belahan cili merah dan hijau, jika suka renjis kan sedikit serbuk perasa. Masak sekejap dengan api sederhana.
No comments:
Post a Comment