Wednesday, 29 August 2012

SINGGANG REBUS IKAN SENANGIN

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan senangin saiz kecil, buang sisik, siang dan cuci bersih, toskan
1 biji cili merah, belah dua
1 biji cili hijau, belah dua
1 biji bawang besar, hiris
1/2 inci halia, hiris nipis
1 inci kunyit hidup, kerat 4 dan titik
1 keping asam gelugor
3 cawan air (atau secukupnya)
4 ulas bawang putih, dititik
1 kiub pati ikan bilis MAGGI (optional)
Garam secukup rasa (dan serbuk perasa)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalan periuk, satukan air, bawang hiris, bawang putih, halia, kunyit, air dan kiun pati ikan bilis. Masak hingga mendidih. Masukkan ikan dan asam gelugor. Biar mendidih perlahan.
  2. Tambah garam secukup rasa dan juga belahan cili merah dan hijau, jika suka renjis kan sedikit serbuk perasa. Masak sekejap dengan api sederhana.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...