Thursday, 2 August 2012

Ayam Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan :
Ayam - dipotong dan dibersihkan
Cili Api - ditumbuk
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Serai - diketuk
Santan
Serbuk kunyit
Garam dan ajinomoto
Sedikit minyak untuk menumis
Air masak - sedikit sahaja (hanya untuk mematikan darah ayam sahaja)

Cara membuat :
Tumiskan bahan tumbuk dan serai hingga garing
Masukkan ayam dan air masak
Masukkan serbuk kunyit dan biarkan seketika sehingga ayam nampak kenyal
Bila air pada ayam itu sudah mulai mengering, masukkan santan
Masukkan juga garam dan ajinomoto
Kacau dan rasakan kuahnya
Biarkan mereneh seketika (jangan terlalu lama, nanti pecah santan)
Tutup api dan hidangkan ...
Sedap dimakan bersama nasi panas .. makan bersama roti atau ketupat pun boleh ..
Enhanced by Zemanta

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...