*25 tangkai cili padi
*1 biji bawang besar
*Segenggam kecil ikan bilis
*2 inci kunyit hidup
2 batang serai – dititik
1 helai daun kunyit – dimayang kasar
4-5 ekor ikan sepat masin
¼ biji labu – potong kecil
1 biji pelam muda – hiris dan tumbuk kasar
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Garam secukup rasa (jika perlu)
Cara²
1.kisar
bahan bertanda (*).panaskan minyak dan masukkan serai yang
dititik..biarkan ia berdesir hingga wangi kemudian masukkan bahan yang
dikisar. Tumis hingga garing.
2. setelah garing, masukkan air dan santan pekat.kacau seketika. Masukkan labu yang dipotong kecil. Kacau sentiasa.
3. setelah labu hampir empuk, masukkan ikan sepat masin, daun kunyit yang dimayang kasar dan isi pelam muda yang ditumbuk tadi.
4. kacau sesekali sehingga ia merenih. Perasakan dengan garam secukupnya. Sedia dihidang.
Sumber: http://www.tiffinbiru.com/
Sumber: http://www.tiffinbiru.com/
Did you get the permission to copy and paste the picture up there?
ReplyDeleteThe picture looked like from Che Mat Gebu's Dapur Tanpa Sempadan.
Its clearly stated in his blog....Hakcipta Terpelihara.Did you asked his permission?